Preşedinţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar doljean au făcut ieri retrospectiva anului 2013, punând accent pe salarizarea cadrelor didactice. Din acest punct de vedere, s-a subliniat faptul că dascălii beneficiază de creşterea veniturilor prin acţiunile câştigate în instanţă pe recuperarea restanţelor, care se vor plăti eşalonat până în 2017, când vor fi majorări de 35% la salariu. Sindicaliştii spun că, dacă în acest timp guvernul nu va pregăti majorări, în 2018 cadrele didactice vor resimţi o scădere bruscă a veniturilor. Nici în privinţa bugetului nu sunt semne bune. Nici în 2014, acesta nu va fi de 6% din PIB.
Potrivit liderilor de sindicate, în acest an s-au obţinut în instanţă mai multe drepturi salariale. „Prin hotărâri judecătoreşti, anul acesta au intrat 19 miliarde de lei în buzunarele cadrelor didactice. Au fost câştigate procese pe Legea nr. 221/2008, care le-a adus o creştere lunară de 10%, dar şi pe Legea nr. 330/2009, prin care, în funcţie de actele depuse de unităţile de învăţământ, s-au înregistrat majorări de 5% în unele cazuri şi de 10% în altele. De asemenea, s-au acordat cei 100 de euro aferenţi anului 2010 pentru achiziţionarea materialelor didactice“, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. În urma proceselor din instanţă, dascălii vor avea salariile majorate şi anul viitor. „Creşterile în 2014 vor fi de 25%. Banii provin din restanţe, nu sunt majorări date de guvern. În 2014, se vor plăti şi dobânzile la drepturile salariale, care nu au fost acordate la timp pe Legile nr. 221 şi nr. 330“, a declarat Constantin Rada, vicepreşedintele la nivel naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Grevele taie sporurile
Totodată, reprezentanţii cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar au precizat că în acest an au încercat să modifice Legea educaţiei, d