Telescaunul şi sistemul de canalizare şi alimentare cu apă de la Rânca vor putea fi administrate de o societatea comercială deoarece consilierii judeţeni au aprobat ieri două hotărâri în acest sens.
Primul pas a fost modificarea şi completarea actelor constitutive ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Gilort-Galbenu, care deţine sistemul de canalizare şi alimentare, şi Asociaţia Intercomunitară Rânca-Corneşul Mare, care administrează telescaunul. Investiţia privind canalizarea şi alimentarea cu apă din staţiune nu este finalizată, iar telescaunul aduce pierderi, nu câştiguri. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, consideră că o formulă de delegare a gestiunii în cazul celor două obiective este cea mai bună variantă. Practic, telescaunul va fi administrat de o firmă şi nu de autorităţi cum este acum.
Ieri, consilierii au aprobat o hotărâre prin care secretarul comunei Novaci, Mariana Eva, a fost desemnat să se ocupe de toate modificările aplicate actului constitutiv al asociaţiei care administrează telescaunul. Mai departe, autorităţile au 90 de zile la dispoziţie pentru a elabora şi aproba studii de oportunitate pentru delegarea gestiunii în cazul administrării telescaunului. Ion Călinoiu a explicat ca va fi organizată licitaţie la care se poate înscrie orice firmă care să preia administrarea telescaunului. Construcţia instalaţiei de telescaun din Rânca, a cărei valoare este de zece milioane de euro, bani din fonduri europene, nu a adus beneficii autorităţilor. Ba chiar pierderi. Traseul telescaunului porneşte de la ultimele cabane din nordul staţiunii şi ajunge la jumătatea vârfului Păpuşa. Acesta are o lungime de 980 metri, o diferenţă de nivel de 300 de metri şi deserveşte trei pârtii cu grad de dificultate mediu-avansat.
Telescaunul şi sistemul de canalizare şi alimentare cu apă de la Rânca vor putea fi administrate de o so