Firmele de la Olt au început deja bătălia pentru recrutarea elevilor încă de pe băncile liceului. Reînfiinţarea şcolilor profesionale din 2014 face ca agenţii economici să înţeleagă potenţialul enorm pe care-l au liceele, ce pot deveni o veritabilă piaţă de forţă de muncă capabilă şi ieftină. Oficialii învăţământul de la Olt vor să profite de legislaţie şi intenţionează să includă în proiect şi elevii ce au abandonat şcoala.
Intenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt de a se folosi la maximum de potenţialul oferit de reînfiinţarea şcolilor profesionale în cadrul liceelor tehnice şi nu numai a fost făcută publică joi – 19 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă a oficialilor instituţiei menţionate, unde s-au prezentat bilanţul activităţii IŞJ pe acest an. Felicia Man, inspectorul şcolar general al instituţiei, a declarat că reînfiinţarea şcolilor profesionale aduce cu sine un dublu avantaj: pe de-o parte, în acest proiect vor fi atraşi elevi ce trec de clasa a IX-a şi sunt interesaţi de o slujbă practică şi cu mari şanse de angajare încă de pe băncile liceului, dar, mai ales, proiectul poate deveni soluţia pentru problema abandonului şcolar.
“Absenteismul sau abandonul şcolar se află la cote ridicate în judeţul nostru şi reprezintă o situaţie dificilă pe care încercăm să o remediem. Avem un număr de 172 de elevi care, în ultimii doi ani, din varii motive, au abandonat şcoala. Este un motiv de îngrijorare pentru noi, recunoaştem, şi, în acest sens, am încercat, în primă fază, să colaborăm cu alte instituţii care ne puteau ajuta şi o vom face în continuare pentru a diminua acest fenomen: Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul de Poliţie. O soluţie extrem de viabilă este reînfiinţarea şcolilor profesionale din anul ce urmează 2014/2015, sens în care deja am făcut demersuri pentru crearea a 16 clase de învăţământ profesional în cadrul mai mul