Deputatul PC de Brașov, Ion Dință, l-a interpelat pe ministrul Justiției pe tema vehiculatei desființări a Judecătoriei Rupea.
La nivelul Ministerului Justiţiei s-a constituit un grup de lucru pentru luarea măsurilor necesare în vederea asigurării unei funcţionări optime a instanţelor judecătoreşti din perspectiva implementării noilor coduri.
În acest context, Judecătoria Rupea dispune de un sediu complet renovat şi adecvat, potrivit noilor cerinţe privind înfăptuirea actului de justiţie, între anii 2008-2009, cheltuindu-se pentru aceasta o sumă de 3.376.877,36 lei cu TVA inclus (bani proveniţi de la bugetul de stat). La ora actuală este unul dintre cele mai modeme sedii de instanţă din România în care-şi desfăşoară activitatea atât Judecătoria Rupea, precum şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.
Desfiinţată în 1965, Judecătoria Rupea a fost repusă în drepturi după 1996, ea deservind oraşul şi 12 comune înconjurătoare, respectiv o treime din suprafaţa teritorială a judeţului Braşov, în total 39 de localităţi. Această zonă compusă din cele 39 de localităţi situate în nord-estul judeţului este una dintre cele mai sărace zone ale judeţului în ciuda resurselor naturale şi culturale de care dispune, conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov. Potrivit datelor statistice, nr. de locutori care populează această zonă este de aproximativ 37.500 de locuitori pentru o suprafaţă de 1.200 Km patraţi.
Distanţele care separă locuitorii acestei zone faţă de cele mai apropiate judecătorii în comparaţie cu Judecătoria Rupea sunt foarte mari, în medie de peste 70-80 Km, luând ca şi referinţă Judecătoria Făgăraş sau Judecătoria Braşov. În această ordine de idei, o eventuală desfiinţare a Judecătoriei Rupea ar conduce în primul rând la îngrădirea indirectă a locuitorilor acestei zone la actul de justiţie. Distanţele foarte mari coroborate cu gra