Cifra de afaceri a industriei de morărit şi panificaţie a înregistrat o reducere medie anuală de 1,7% în perioada 2008-2012, anunţă un studiu al portalului Manageranticriza.ro efectuat în rândurile a 520 de companii şi remis astăzi redacţiei.
Cercetarea indică fiscalitatea excesivă şi controlul precar drept principalii factori responsabili pentru evoluţia veniturilor, favorizând dezvoltarea "pieţei gri" (slab fiscalizate). Studiul adaugă faptul că, în cei cinci ani, au fost înregistrate cereri de insolvenţă ale unor importanţi operatori de profil, precum Dobrogea Group.
În perioada de referinţă, cele două segmente ale domeniului au scăzut cu o rată medie anuală de 1,6% (morărit), respectiv 1,7% (panificaţie). Profitul net a scăzut şi el cu 140% faţă de maximul din 2008, sectorul înregistrând pierdere contabilă.
Efectele crizei economice s-au reflectat şi în numărul de companii active din economie, care s-a redus cu circa 6% în cei cinci ani, conform calculelor realizate pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Ponderea companiilor care au înregistrat pierderi a crescut de la 56,9% (2008) la 67,4% (2012), iar numărul de salariaţi a scăzut cu aproape 27% în perioada totală, cu o rată medie anuală de 0,7%. Cea mai semnificativă reducere a fost înregistrată de companiile din sectorul panificaţie, unde numărul de angajaţi s-a diminuat cu 17%.
Anul trecut, liderul pieţei la cifra de afaceri a fost compania de panificaţie Vel Pitar. Viteza sa de încasare a creanţelor a fost de 26 de zile, superioară valorii medii calculată la nivelul primilor 10 jucători (85 de zile), iar viteza de rotaţie a stocurilor (13 zile) a depăşit-o pe cea medie a topului (47 de zile).
În 2012, doar două dintre companiile incluse în Top 10 (Chipita România şi Sam Mills) au înregistrat creşteri ale veniturilor faţă de 2011 (18%, res