60 de copii, beneficiari ai serviciilor de asistenţă socială din judeţul Gorj, au putut vedea ieri cum se taie porcul. Tradiţia sacrificării porcului de Sărbători a fost continuată şi în acest an de reprezentanţii Consiliului Judeţean, iar cei mici au luat parte la acest eveniment important pentru orice român. Copiii mu au plecat cu mâna goală de acolo. Ei au primit cadouri de la autorităţi.
Mulţi dintre copiii gorjenilor cu posibilităţi materiale reduse nu au şansa să vadă prea des cum se sacrifică porcul în gospodărie de Sărbători. Autorităţile le-au arătat unor astfel de micuţi, proveniţi din centrele de plasament, cum se taie porcul, cum se pregăteşte şoriciul şi tot ce ţine de acest obicei important al anului. Chipurile celor mici s-au umplut cu zâmbete. „Da, am mai văzut cum se taie porcul şi îmi place. Nu prea îmi place când îl omoară, da… Şoriciul nu prea îmi place. Îmi place trandafirul şi muşchiul”, a spus unul dintre copiii care au luat parte ieri la sacrificatul porcului. „Şi mie îmi place când se taie porcul. Am mai fost de trei ori aici, la tăiatul porcului. Ştiu că se face pomana porcului şi îmi place”, a spus încântat şi un alt micuţ. „S-au respectat normele de sacrificare”
Şeful medicilor veterinari s-a asigurat personal că porcul este sacrificat în condiţii bune şi că testul de depistare a trichinelozei este trecut cu brio. „Este o tradiţie a Consiliului Judeţean. S-au respectat şi normele tradiţionale de sacrificare, şi normele impuse de Uniunea Europeană. S-e recoltează şi probe pentru analize şi numai apoi se poate consuma carnea. În acest an nu am avut nici un porc diagnosticat cu trichineloză. Să sperăm că nici nu vor fi. Am avut numai două cazuri în luna octombrie la doi porci mistreţi vânaţi pe două fonduri de vânătoare”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj. „Văd o bucurie”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion C