Doar 169 de puşcăriaşi au contracte cu beneficiari externi, dar sunt solicitări care ar putea să-i angajeze pe toţi. Legea însă nu permite ca toţi deţinuţii să muncească. Dacă ar munci jumătate din cei 1.500 de condamnaţi, cheltuielile Penitenciarului aproape s-ar acoperi.
Dacă cei 1.500 de deţinuţi de la Iaşi ar şti că pe lângă ei trec, lunar, 40.000 de euro mai mult ca sigur că ar planifica cum să dea atacul. Doar că banii se duc direct în conturile puşcăriei şi, de acolo, la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Sunt banii plătiţi de cele câteva firme din Iaşi care au contracte cu Penitenciarul Iaşi şi folosesc munca deţinuţilor. Cum acestora nu le strică bani sau zile scăzute din pedeapsă, aproape că este bătaie pe locurile care asigură, de luni până vineri, un loc de muncă de opt ore.
Florin Chiperi mângâie lemnul, numărând zilele pe care le mai are până la eliberare
Atelierul de tâmplărie
Una dintre cele mai bine plătite activităţi de la Penitenciarul Iaşi este tâmplăria. Penitenciarul are chiar un atelier propriu, alături de o uscătorie de cherestea. Florin Chiperi este din Coarnele Caprei şi, în 2009, a fost condamnat pentru un viol. Va ieşi, dacă nu este eliberat condiţionat, în 2018. O groază de timp pe care s-a gândit să şi-o petreacă făcând rame de tablouri sau cruci mari, din lemn.
„Mă pricepeam dinainte. Când am avut ocazia să ies la muncă, nu am ezitat. Câştig 5-6 zile scăzute din pedeapsă, lunar, şi vreo 310 lei, din care 230 trimit acasă. Am patru copii şi banii sunt buni în familie”, spune Florin Chiperi.
La atelier lucrează, opt ore pe zi, de luni până vineri, opt persoane. „Avem comenzi până peste cap. Până şi mobilă facem. Dacă avem comenzi mai mari se face selecţie dintre deţinuţi pentru personal în plus. Oricum, nu fac banii câştigaţi aici cât face ieşirea din detenţie”, ne-a mai spus Florin