Pentru masa de Crăciun sau pentru oricare dintre reuniunile de familie pe care le veți găzdui de Sărbători vă recomand să beți măcar unul dintre aceste vinuri românești
«Noi, românii, avem vinuri nemaipomenite, domne‘!» O afirmație pe care o auzi des în mijlocul unei degustări cu prietenii, când efuziunea bahică și legende vinului românesc, puternic romanțate și rememorate ad-hoc, zgândăresc în noi patriotismul de bravadă. Un observator independent, cu o cunoaștere elementară a industriei mondiale, îți poate spune însă că această afirmație era, până mai ieri, destul de hazardată. Avem potențial, categoric, însă în ultimii 50 de ani am produs mult și prost. De-abia de câțiva ani încoace am început să devenim competitivi și să ne ridicăm, pe alocuri, la înălțimea legendelor. Din patriotism, dar și pentru surprizele plăcute pe care mi le-au făcut, am să enumăr aici și câteva vinuri roșii românești care merită lăudate pe deplin. Davino Flamboyant, un vin cu buchet complex și aromă de piper verde, cafea și miez de nucă. Din păcate îl găsiți mai rar, numai în magazine specializate, și e scump, însă merită fiecare bănuț. Un alt vin de la Davino care se apropie foarte mult de experiența Flamboyant este Domaine Ceptura Rouge.
De la Cramele Recaș avem Cuvee Uberland, unul dintre cele mai bune vinuri românești apărute în ultimii ani. Un cupaj de Merlot și Cabernet Sauvignon, cu un postgust dulceag care acoperă discret fructozitatea intensă și tăria alcoolului. Un vin de excepție din zona Dealul Mare, produs în ediție foarte limitată, este 3 Fete Negre. Un cupaj din trei ani diferiți de Fetească neagră, baricat timp de 8 luni, cu arome de prună și ciocolată amară. Tot de la Domeniile Săhăteni aș remarca Anima Pinot Noir, probabil cel mai bun vin făcut din acest soi în România. Un strugure sensibil, greu de cultivat, care a întâlnit la Dealul Mare