Crescătorii de porci din preajma marilor oraşe au găsit o nouă metodă de a-şi vinde marfa: Ghiţă ajunge la consumatori pe bază de programare. Sursa: Libertatea
Ca să fie siguri că vor pune pe masă de sărbători preparate gustoase, fără să rămână cu buzunarele goale, orăşenii îşi rezervă porcul de Crăciun direct de la crescători.
La fel procedează de ani buni şi Şerban, care locuieşte în Bucureşti, nu mai are rude la ţară, dar a vrut să se asigure că şoricul va fi fraged şi cârnaţii afumaţi atât cât trebuie. Aşa că, sondând printre cunoştinţe, a ajuns la nea Tudose, un crescător de porci din judeţul Giurgiu.
Prin luna noiembrie l-a sunat şi şi-a rezervat porcul de Crăciun. Comanda a fost clară: Ghiţă să aibă cel mult vreo 70 de kilograme. Înainte de a frige prima bucată de carne, bucureşteanul a dus mostre la laborator pentru examenul trichineloscopic.
Abonament anual
Crescătorul din Giurgiu are abonaţi de ani de zile. Oamenii îşi rezervă porcul de pe un an pe altul, alţii cu doar câteva săptămâni înainte de Ignat sau înainte de Revelion. Anul acesta, în luna noiembrie erau rezervaţi deja mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 40 de porci din bătătură, astfel că fermierul nu se teme că va rămâne cu porcii nevânduţi.
La fel, lista de rezervări pe care a deschis-o un alt crescător, domnul Vasile din Ilfov, este aproape plină. "Unii au zis de anul trecut să le păstrez porci, alţii au venit prin noiembrie la fermă să vadă cum îi cresc şi mi-au lăsat şi un mic avans", spune crescătorul. Oferte cu porci "de rezervat" se găsesc pe internet. De asemenea, doritorii de şorici proaspăt îl pot alege pe Ghiţă în târguri de profil.
Cât costă Ghiţă
Preţul cerut de producători variază între 8 şi 11 lei pe kilogram, în viu, pentru porcii tradiţionali. În cazul porcilor din rasa Mangaliţa, supranumiţi şi "porcii-somon" sau "uleiul de măs