Zeci de tone de sarmale preparate la Gheorgheni, în singura fabrică de profil din ţară, ajung pe mesele românilor, inclusiv ale celor stabiliţi în Suedia, Spania, Franţa, dar în special în Ungaria, unde s-au cerut, pentru acest sezon, 16 tone. Tradiţionalele sarmale i-au cucerit însă şi pe străini.
La fabrica din Gheorgheni, judeţul Harghita, producţia de sarmale este o activitate sezonieră, care începe în octombrie şi se termină la sfârşitul lunii ianuarie, aceste produse tradiţionale fiind vândute cel mai bine în perioada sărbătorilor de iarnă.
"Producem zilnic în jur de 5.000 de sarmale, care nu numai în România sunt transportate, avem comenzi în Franţa, Spania, în Suedia şi cele mai multe în Ungaria. Pentru străinătate lucrăm pe bază de contracte ferme, iar cantităţile solicitate ne sunt comunicate din timp. De exemplu, anul acesta cumpărătorii ne-au trimis comunicările încă din luna august", explică patronul fabricii de sarmale din Gheorgheni, Bajko Laszlo.
El spune că, în acest sezon, din Ungaria are solicitări pentru 16 tone de sarmale, în Spania vor ajunge cinci tone, în Franţa patru tone, iar în Suedia o tonă, la aceste cantităţi adăugându-se necesarul pieţei interne.
Sarmalele, pregătite de gospodine alese cu grijă, din ingrediente verificate
Fabrica de sarmale a fost deschisă la începutul lunii decembrie 2010. Bajko Laszlo a cumpărat un grajd, l-a transformat complet, compartimentându-l în încăperi îmbrăcate în gresie şi faianţă, l-a dotat cu instalaţii de ultimă generaţie şi a angajat, pentru început, patru persoane. În prezent, numărul angajaţilor a crescut la zece.
La fabrica de sarmale, ziua de muncă începe la ora 7.00 şi se încheie în jurul orei 22.00. Aici, câte patru femei lucrează în două schimburi şi toate sunt gospodine alese cu grijă: să fie îndemânatice, experimentate şi harnice.
În sălile unde se