Sute de mii de brazi au ajuns sau urmează să ajungă în zilele următoare în casele românilor. Înalţi sau mai scunzi, cu o coroană bogată sau câteva rămurele verzi, fiecare va trona în cele din urmă în sufrageriile celor pentru care mirosul de cetină este parte nelipsită a Sărbătorilor.
Comercianţii din Bucureşti, dar şi din alte oraşe din ţară au scos deja la vânzare brazi, la preţuri ce pornesc de la 40 de lei şi ajung chiar şi la 1700 de lei, în cazul pomilor importanţi, potrivit Mediafax.
Mulţi dintre cumpărători se plâng însă că brazi aduşi din străinătate sunt mai scumpi şi, în plus, nici nu au un parfum la fel de puternic precum cei de pe plaiurile româneşti. Explicaţia este însă simplă, spun specialiştii: „În primul rând, sunt alt soi decât cel românesc”, a explicat pentru gândul Ovidiu Neacşu, reprezentatul unei firme care se ocupă cu comercializarea de brazi din import.
„Miros şi ei, dar în momentul în care îi băgaţi în casă. Nu vă aşteptaţi ca afară, la 0 sau minus 2 grade, să se simtă miros de cetină. Cei din import se numesc
Brazii străini provin, în principal, din Danermarca, Germania, Ungaria sau Austria. „Danemarca este preferată pentru că bradul normandian are cea mai mare valoare comercială”, explică Neacşu. „Acolo există un climat propice pentru că nu este niciodată nici foarte cald, nici foarte frig, iar curentul Atlanticului de Nord aduce o temperatură potrivită pe tot timpul anului şi precipitaţii”, a adăugat acesta, făcând o paralelă cu situaţia din ţara noastră.
„Se pot face brazi şi la noi dar au o valoare comercială extrem de redusă. La clima continentală pe care o avem noi şi temperaturile extreme – foarte cald vara şi foarte frig iarn