Proiectul uniunii bancare europene are şanse să ajungă în PE înainte de alegeri
12 ore de dezbateri ca să iasă negocierea exact cum doreşte Germania
BCE va avea misiunea de a supraveghea cele mai mari 130 de bănci din Uniunea Europeană
Zona euro a convenit asupra unui mecanism UE de intervenţie în cazul unei crize bancare, vizând inclusiv înfiinţarea unui fond de 55 miliarde euro finanţat din contribuţii de la bănci, iar proiectul uniunii bancare are astfel şanse să ajungă în Parlamentul European înainte de alegerile din vară.
Miniştrii Finanţelor din zona euro au depăşit un ultim impas în negocierile privind mecanismul centralizat de intervenţie pentru recapitalizarea sau închiderea şi lichidarea băncilor cu probleme.
Printre măsurile convenite de liderii zonei euro într-o şedinţă de două zile care s-a încheiat târziu în noapte se numără crearea unui fond de rezoluţie, care va acumula în următorii 10 ani resurse financiare de 55 miliarde euro din contribuţii de la bănci; desemnarea unei agenţii UE responsabilă decizional pentru băncile în situaţie de colaps; şi elaborarea unor proceduri privind distribuţia costurilor presupuse de dezamorsarea unei crize bancare.
12 ore de negocieri crunte
Negocierile privind Mecanismul Unic de Rezoluţie au fost întârziate de divergenţe între statele cu economii mai mici şi cele mai mari, între membrii zonei euro şi ţările care nu au adoptat moneda unică, şi de un duel între Germania, care a insistat să-şi protejeze contribuabilii de noi costuri în orice acord, şi Banca Centrală Europeană, care a cerut control centralizat pentru băncile aflate în dificultate.
"Acest acord reprezintă un ultim element în construcţia uniunii bancare. Sectorul bancar va deveni responsabil pentru riscurile pe care şi le asumă şi pentru pierderile pe care le va înregistra. Este o abordare sănăt