Un articol extrem de controversat a fost publicat în celebrea revistă The Economist, având ca subiect liberalizarea pieței muncii în UE, după 1 ianuarie 2014, și ostilitatea de care dau dovadă britanicii, de teama unei invazii a românilor și bulgarilor.
Spre deosebire, însă, de alte publicații din Albion, The Economist are un ton calm, iar mesajul este contrar a ceea ce s-ar aștepta britanicii. “Sunteți bineveniți”, se intitulează articolul din The Economist, iar ilustrația articolului este o invitație stilizată, pe care se poate citi “Vă rugăm, veniți în Britania, să munciți, să vă distrați, să vă stabiliți aici, orice…”
Textul articolului arată ca o argumentație făcută nu atât de o publicație ce reprezintă un popor speriat de iminența unui val de imigranți, ci mai degrabă ca una făcută de ambasadorul României sau de o agenție de PR. Și, cu toate astea, argumentele sunt valabile.
Pritnre altele, referirile la presiunile pe care Londra le-a exercitat în urmă cu 7 ani, pentru ca România să fie acceptată în UE, fac parte din lista cu explicații. Explicațiile pentru care românii și bulgarii ar trebui să fie bineveniți în Marea Britanie.
Evident, nu puteau să lipsească arguementele economice, care țintesc în primul rând acuzațiile aduse românilor că vin în Anglia doar pentru ajutoarele sociale.
“Ziarele din Marea Britanie sunt pline de materiale despre sărăcia, infracţionalitatea şi foamea voastră de ajutoare sociale. Politicienii săi denunţă regulile libertăţii de circulaţie care vă vor permite să veniţi aici şi se grăbesc să vă înăsprească accesul la ajutoare. Populaţia sa vă este mai ostilă decât germanilor sau francezilor: aproape jumătate din britanici cred că Guvernul lor ar trebui să vă interzică accesul în ţară, chiar dacă este împotriva legii să facă acest lucru.”
Dar faptul că cei mai mulți dintre românii care vor emigra în Ma