Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a inaugurat zilele trecute o expoziţie inedită, formată din obiecte antice descoperite pe teritoriul României, din care uşor-uşor se poate schiţa istoria medicinei aşa cum a evoluat în ţara noastră.
Unul dintre cele mai importante exponate este un craniu descoperit la Livezile, judeţul Alba. Deşi datează din perioada 2700- 2500 î. Hr., acesta prezintă urmele unei operaţii pe creier efectuată în neolitic.
Mai mult, în urma analizelor, s-a descoperit că pacientul a supravieţuit cel puţin un an după intervenţie, iar operaţia s-a făcut sub anestezie, cu plante halucinogene.
Biberoane şi picături pentru ochi
Pe baza altor exponate prezentate la muzeul din Alba Iulia, cercetătorii au stabilit că dacii cunoşteau foarte bine plantele medicinale şi puterile lor.
Din expoziţie fac parte truse de instrumente chirurgicale descoperite la Sarmizegetusa şi la Piatra Craivei şi recipiente în formă de bulb de mac pentru prepararea substanţelor potrivite pentru inducerea în stări de transă pentru cei care sufereau intervenţii chirurgicale, a povestit Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii.
La sfârşitul secolului I d. Hr., au apărut şi medicii romani, de la care s-au descoperit, de-a lungul timpului, mai multe inscripţii.
“Avem şi o ştampilă a unui medic oculist, în care sunt descrise patru reţete de picături pentru ochi, pentru diferite stadii de conjunctivită. Instrumentele medicale din această perioadă sunt mult mai ample, avem bisturie, spatule, ace, biberoane din sticlă pentru bebeluşii care nu mai puteau fi alăptaţi la sân”, a mai spus Rustoiu.
Foto: alba24.ro