În 2007 era primul Institut Confucius din România. Acum are peste 700 de cursanți numai la Sibiu și a trecut la o nouă etapă: deschide calea investitorilor chinezi, interesați de proiecte precum ridicarea unui campus universitar.
1 /.
La câteva săptămâni după vizita - declarată istorică – a premierului Chinei, Li Keqiang, la București, primul contact oficial între cele două state a avut loc la Beijing, în cadrul Conferinței globale a Institutelor Confucius. România a avut un statut de invitat de onoare în cadrul acestei conferințe, fiind reprezentată de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Care a și semnat primul parteneriat universitar din țara noastră cu Universitatea Beijing pentru Limbă și Cultură (BLCU). Documentul, arată reprezentanții Universității sibiene, reprezintă trecerea la o nouă etapă: cea a dezvoltării de parteneriate în afaceri și în domeniul cercetării.
Chemați să își spună punctul de vedere
În cadrul conferinței care a avut loc la Beijing în 7 și 8 decembrie, rectorul ULBS, Ioan Bondrea, a fost invitat să susțină o prezentare pe tema planificării dezvoltării Institutelor Confucius în întreaga lume. Din 2004, de când China a început programul de înființare a acestor institute în lume, s-a ajuns la peste 430 de astfel de institute, dintre care aproape 100 funcționează în Europa. În România sunt patru, primul deschis fiind cel de la Sibiu.
Ideea de la care a pornit Bondrea a fost tocmai modul în care cultura și economia pot fi combinate pentru dezvoltare și inovație. Rectorul ULBS a arătat cum activitatea Institutului Confucius de la Sibiu este integrată în viața comunității locale: în urma celor șase ani de activitate a Institutului Confucius, limba chineză a devenit limbă de studiu opțională în ciclul primar și gimnazial al școlilor din județele Sibiu și Hunedoara, în urma unor acorduri încheiate