Decizia surpriză a Rezervei Federale americane de a reduce treptat programul prin care alimentează cu zeci de miliarde de dolari în fiecare lună cea mai mare economiei a lumii nu va crea aceeaşi degringoladă în lumea emergentă ca vara trecută, când instituţia a dat primele indicii că va lua o astfel de măsură şi va micşora doza de steroizi cu care au crescut până acum bursele.
De asemenea, prin reducerea programului de stimulare prin achiziţii de obligaţiuni de la 85 miliarde dolari cât este în prezent la 75 miliarde dolari începând din ianuarie Fed se arată încrezătoare că economia îşi poate menţine ritmul revenirii cu mai puţin ajutor.
În ceea ce priveşte economiile şi pieţele emergente, analiştii băncii franceze Société Générale spun că acestea vor reacţiona mult mai bine decât în vara trecută la decizia Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni. „Probabilitatea unor ajustări severe în ţările emergente este mult mai mică. Ar putea fi ceva volatilitate, dar în niciun caz vânzările masive de astă-vară“, spun aceştia.
Pe de altă parte, Robin Bew de la Economist Intelligence Unit consideră că schimbarea ar putea alarma într-o anumită măsură pieţele emergente, dar de anul viitor. Totuşi, reacţiile pieţelor de după ce Fed şi-a făcut publice intenţiile arată că investitorii au fost mai bine pregătiţi acum decât în mai şi iunie, când Rezerva Federală a indicat pentru prima dată posibilitatea reducerii progresive a programului de stimulare, scrie The Wall Street Journal.
Dobândă zero mai mult timp
Chiar dacă decizia Fed de a reduce stimulul nu este favorabilă pieţei obligaţiunilor, aceasta nu a reacţionat puternic deoarece Fed i-a administrat un îndulcitor anunţând că va menţine dobânda de politică monetară aproape de zero chiar şi după ce rata şomajului va scădea sub 6,5%, revenind astfel asupra unei promisiuni anterioare. Ra