Un teren de peste opt hectare de la marginea oraşului va fi, pentru următorii 25 de ani, „gazda” unei plantaţii de salcii energetice. Iniţiativa aparţine Primăriei şi are dublu scop: crează o perdea verde şi lemnul poate fi valorificat.
Plantaţia se află la marginea Timişoarei, în zona Ciarda Roşie, unde au fost sădiţi 110.880 butaşi de Salix viminalis. „Salcia energetică este o plantă care creşte foarte rapid, atinge înălţimi impresionante şi la suprafaţa de 8 hectare pe care o avem poate asigura producerea a 240 de tone de biomasă pe an. Pe lângă avantajul că produc mult oxigen, ne oferă şi posibilitatea de a câştiga bani utilizând-o în scopul producerii de energie prin ardere. Este o plantă mai specială. Sunt un soi de arbuşti, dar cresc foarte înalţi. Există o piaţă de valorificare a biomasei şi, până când vom ajunge să recoltăm această salcie, vom reuşi să încheiem contracte, iar după ce vom da în funcţiune incineratorul de deşeuri, vom folosi noi înşine acest material pentru a utiliza întreaga capacitate energetică a incineratorului”, a spus Nicolae Robu.
Până în acest moment, cheltuielile pentru amenajarea plantaţiei de salcie energetică s-au ridicat la 67.378 lei, sumele fiind asigurate din bugetul local. Cel puţin pentru primii doi ani, conform edililor, plantaţia nu va fi profitabilă, fiind necesare cheltuieli legate de ierbicidări, fertilizări şi aşa mai departe, însă din al treilea an salcia energetică de la Timişoara va fi „pe plus”.
Citeşte şi:
FOTO VIDEO Unic în România: sălcii energetice plantate pentru a proteja drumurile de zăpada viscolită
Cum vrea Continental Anvelope să se „pună bine” cu timişorenii