Are toate atuurile necesare pentru a avea succes: o armată de spiriduşi credincioşi care în ultimele două milenii nu au practicat traseismul, notorietate, o aplecare către activităţile caritabile şi un vehicul mai rapid decât orice avion prezidenţial. Ar fi, deci, un câştig pentru oricare dintre forţele care l-ar angrena în lupta electorală. Dar, până astăzi, nimeni nu a putut stabili cu precizie de care parte a eşichierului politic se situează.
Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, când atât forţele de dreapta, cât şi cele de stânga se mobilizează pentru alegerea candidatului ideal, dezbaterea privind orientarea politică a Moşului este în toi.
Moş Crăciun este ecologist?
Întrebarea este perfect legitimă, având în vedere faptul că Moşul trăieşte în mijlocul naturii, la Polul Nord, ceea ce nu poate însemna decât că este cât se poate de preocupat de efectele încălzirii globale. Mai mult, vehiculul pe care îl foloseşte este unul cu zero emisii dioxid de carbon.
... sau de stânga?
În activitatea liderului de la Polul Nord se poate constata clar că primează principiul egalităţii: niciun copil nu rămâne fără daruri în noaptea de Crăciun. Mai mult, lucrătorii din ateliere par perfect fericiţi şi nu au existat plângeri din partea sindicatelor, nici vreo grevă nu s-a pomenit. O problemă aparte este în cazul renilor, care nu îşi pot exprima doleanţele, dar faptul că de două milenii încă activează în serviciul Moşului ar putea reprezenta un indiciu preţios.
Dreapta l-ar putea revendica
Moş Crăciun ar putea salva şi Dreapta românească, aflată în acest moment în derivă. Ca să-l revendice, Dreapta s-ar putea baza pe faptul că, deşi Moşul nu uită pe nimeni în seara de Crăciun, copiii bogaţi primesc, totuşi, cadouri mai scumpe. O problemă ar fi veştmântul roşu, pe care posibilul viitor lider al Dreptei se încăpăţânează să-l îmbrace