• Tot mai multi ieseni prefera sa-si cumpere bilete RATP de la automatele instalate în statiile de transport public, dar de multe ori se trezesc ca nu primesc restul
Vanzarea biletelor a trecut in era digitala, dar totusi se intampla ca "roboteii" de bilete, asa cum le numesc iesenii, sa mai dea gres. In multe cazuri, cei care introduc banii in automat, nu primesc restul de la bilet.
"Am incercat sa cumpar un bilet cu o calatorie de la automatul din Copou. Am bagat 5 lei, am primit biletul, dar niciun rest inapoi. Nu stiu ce s-a intamplat exact, ori s-a blocat automatul, ori a ramas fara bani pentru rest. Oricum, am platit un bilet mai scump de doua ori si jumatate", a spus un iesean care foloseste transportul public.
In mod normal, atunci cand automatul ramane fara bani pentru efectuarea platilor, se elibereaza un bon sub forma de voucher care poate fi folosit pentru cumpararea biletelor de la tonetele RATP, sau poate fi decontat la sediul regiei. "Acestea functioneaza de obicei bine, insa exista si cazuri cand apar defectiuni din cauza unor persoane care introduc diverse obiecte in aparat. Angajatii nostri schimba regulat casetele cu bani. Exista cazuri rare cand ele pot ramane fara bani, insa suma poate fi recuperata la sediul nostru", au explicat oficialii RATP Iasi.
De la montarea lor si pana acum, regia de transport a vândut peste 600.000 de bilete prin intermediul automatelor. Vânzarile prin automate au început în luna iunie 2012, când au fost achizitionate doar 13.000 de bilete. Octombrie 2013 a atins pragul maxim de vânzari. Au fost vândute, prin intermediul celor zece automate puse la dispozitia iesenilor, aproximativ 70.000 de bilete. Cele mai utilizate aparate sunt cele din statiile Moldova, Dr. Savini (Tatarasi - Dispecer) si Piata Unirii. "Numarul iesenilor care utilizeaza automatele de bilete a crescut în ult