La sfârşitul lunii noiembrie, 24 de medici de familie din judeţ au fost înştiinţaţi că au de returnat statului aproximativ 300.000 lei, bani, spun medicii, încasaţi legal.
Curtea de Conturi a stabilit, în urma unui control derulat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, că în 2008 şi 2009 s-ar fi mărit nelegal, cu 50%, tariful/oră plătit medicilor de familie care au făcut gărzi în centre.
Prin urmare, a impus recuperarea sumelor, la nivelul judeţului fiind vorba de peste 230.000 lei reprezentând debitele, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere. Astfel, 24 de medici de familie au de restituit sume cuprinse între 7.000 şi 20.000 lei.
„Situaţia este una destul de complicată şi, din punctul nostru de vedere, este singura nerealizare din acest an, dar problema nu ţine neapărat de noi. Există o hotărâre definitivă prin care medicii trebuie să returneze o sumă, la nivelul judeţului Olt, de aproximativ 300.000 lei. Dumnealor au contestat aceste notificări şi ne-au spus că nu vor plăti aceşti bani acordaţi, din punctul dumnealor de vedere, absolut legal. Cum vom recupera aceşti bani vom vedea în luna ianuarie. În acest moment urmează o mediere între medicii de familie aflaţi în această situaţie, Casa Naţională de Sănătate, Ministerul Sănătăţii, urmând ca apoi să putem vedea ce măsuri se pot lua. Probabil vom ajunge în instanţă. Dar vă spun sincer, ne va fi greu să ne apărăm în instanţă, având acelaşi punct de vedere ca şi medicii. S-au respectat nişte norme apărute în Monitorul Oficial”, a precizat preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.