Deoarece mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală din România (SECS), prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”, atrage atenția asupra unei realități de care trebuie să țină cont orice persoană cu viață sexuală activă. Vacanța înseamnă relaxare și distracție dar și un moment în care, feriți de stresul activităților cotidiene, oamenii întrețin mai multe contacte sexuale decât în mod obișnuit și uită de multe ori de contracepție.
Campania „Planifică Neprevăzutul!” recomandă utilizarea continuă a metodelor contraceptive eficiente și în perioada vacanței, iar în cazul în care acestea fie lipsesc, fie eșuează, contracepția de urgență trebuie să fie la îndemână.
Potrivit „Emergency Contraception Study”, realizat la începutul anului cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an. În plus, sondajul arată că jumătate dintre femeile din România se expun riscului apariției unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, îndeosebi metoda retragerii și metoda calendarului.
„Aceste <> sunt și mai dese în perioada vacanțelor, atunci când oamenii se relaxează, petrec mai mult timp împreună și au loc mai multe contacte sexuale neprotejate care pot duce la sarcini nedorite. De aceea, este bine să avem la îndemână contracepția de urgență. Astfel vom fi protejați în situația în care am avea nevoie de soluții rapide, iar farmaciile sunt închise sau de negăsit, așa cum se poate întâmpla dacă mergem în vacanță în zone „de vacanţă ”, declară Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS.
Campania „Planifică Neprevăzutul!” vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce privește contracepția de urgență, o opţiune pentru evitarea unei sarcini nedorite în situaţiile unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprote