Gheorghe Cojocaru: „economia este cea care va condiţiona şi poziţionarea politică a Kievului actual, în raport cu Moscova.”
În vizita lui săptămânală la studioul din Chișinău al Europei Libere, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre ultimele evoluții în relațiile Ucrainei cu Rusia și cu UE.
Gheorghe Cojocaru: „În vizită la Kremlin, preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici, a obţinut ce îşi dorea să obţină, pe ultima sută de metri, de la reprezentanţii Comisiei Europene, ca o compensaţie pentru pierderile economice suportate de Ucraina, în urma deteriorării relaţiilor cu Federația Rusia: un consistent sprijin financiar de 15 mlrd dolari – cel puțin, există o promisiune clară în acest sens – şi reducerea preţului la livrările de gaze din Federaţia Rusă până la 268,5 dolari pe mia de metri cubi, precum şi o serie de contracte care să menţină pe linia de plutire economia naţională a Ucrainei. Prin această ofertă generoasă, Vladimir Putin i-a întins o mână fermă de ajutor lui Victor Ianukovici, mai ales, din perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din 2015, lăsând în off-side Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Când ați folosit verbul „i-a întins”, mi-a venit în cap expresia „i-a întins o cursă”, aceasta spun mulți analiști care presupun că aceasta e doar partea vizibilă a aisbergului. Prin urmare, vreau să vă întreb ce stă la baza acestei generozităţi a Kremlinului? Ce a obţinut Rusia lui Vladimir Putin din această afacere?
Gheorghe Cojocaru: Deşi, după cum s-a anunţat, nu au fost semnate nişte acorduri politice, ci doar exclusiv financiar-economice, anume economia este cea care va condiţiona şi poziţionarea politică a Kievului x actual, în raport cu Moscova. Sumele contractate vor trebui returnate sub o formă sau alta, micşorarea preţului la gaze – care nu poate să nu pr