Începând cu data de 1 ianuarie accesul la beneficii sociale în Marea Britanie pentru migranții din Uniunea Europeană va fi restrâns, pentru a preveni abuzurile, potrivit guvernului de la Londra. Măsura coincide cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii României şi Bulgariei care erau în vigoare de la aderarea celor două ţări chiar de la data aderării lor la UE la 1 ianuarie 2007.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Guvernul britanic a decis să grăbească introducerea măsurilor anunțate de premierul David Cameron luna trecută în vederea “combaterii turismului pentru beneficii sociale”.
Din 2014 migranții din celelalte 27 de state membre ale UE care vin în Marea Britanie nu vor avea dreptul să solicite acordarea ajutorului de șomaj decât după minimum trei luni de la sosire.
După trei luni, migranții UE vor avea dreptul la ajutor de șomaj, în sumă de 71 de lire sterline pe săptămână, pe durata a maximum șase luni, iar după aceea nu-l vor mai putea primi decât dacă fac dovada că au perspective realiste de a găsi de lucru.
În plus, pentru persoanele din UE care sunt în căutare de lucru va fi oprit ajutorul locativ prin care statul contribuie, în întregime sau parțial, la plata chiriei pentru persoana respectivă.
Se vor înăspri testele de rezidență, inclusiv existența un nivel minim de venituri pentru a verifica dacă persoana migrantă lucrează.
Va fi impusă o perioadă de un an de interdicție de a reveni în Marea Britanie persoanelor expulzate pentru că nu lucrează sau nu au fonduri suficiente pentru a se întreține.
În sfârșit, de la 1 ianuarie vor fi majorate la 20000 de lire amenzile aplicate angajatorilor care nu plătesc salariul minim pe economie stipulat de lege, o majorare de peste patru ori a sumei actuale.
De asemenea, premierul Cameron a anunțat că în proiectul legii imigrației, aflat