Scris de Călin Corpaş - Universitarul Orlando Balaş constată cum Guvernul Ponta acţionează discriminatoriu, în funcţie de interesele pe care le poartă.
Lectorul universitar Orlando Balaş constată cum referendumul privind gazele din Sânmartin-Felix a fost acţionat în instanţă de prefectul Claudiu Pop, aproape instant. În schimb, prin analogie, prefectul judeţului Alba nu a blocat, în noiembrie 2012, referendumul organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin care locuitorii acelui judeţ au fost puşi să răspundă dacă îşi doresc sau nu proiectul de exploatare a aurului cu cianuri, de la Roşia Montană!
Prefectul Pop a invocat legea, spunând că Sânmartinul şi-a depăşit competenţa, deoarece hidrocarburile sunt bogăţii ale subsolului şi, deci, „proprietate publică a statului”. Analogia cu Roşia Montană este perfectă, şi în acel caz fiind vorba despre bogăţii ale subsolului. Reprezentantul Guvernului Ponta în judeţul Alba, Flaviu Cozuc, nu a considerat că administraţia judeţeană îşi depăşeşte competenţa. Referendumul s-a desfăşurat, dar nu a putut fi validat, deoarece nu s-a atins pragul de prezenţă la urnă necesar.Referendumul pro-cianuri, admis
Iată ce spune Orlando Balaş despre modul Guvernului Ponta de a acţiona cu două măsuri, atât în cazul referendumurilor locale, cât şi în ceea ce priveşte atitudinea jandarmilor faţă de protestatari:
„Guvernul a inventat democraţia cu două măsuri. Una pentru prieteni şi alta pentru cetăţenii de rând sau pentru opozanţi. În primăvara lui 2012, jandarmii care „mângâiau” protestatarii (uneori violenţi) anti-PDL erau aspru criticaţi de domnul Ponta. Jandarmii care reprimă azi cu brutalitate manifestanţii paşnici sunt felicitaţi şi premiaţi de acelaşi domn. La fel stau lucrurile şi cu dreptul la referendum, în aceeaşi chestiune, a resurselor naturale, care se pare că nu aparţin poporului, ci statului reprezentat doar de guv