Încă un proiect-mamut pe harta virtuală a judeţului: un parc ştiinţific şi tehnologic la Rădaia. Cluj Innovation City şi Tetapolis sunt încă la stadiu de idei sau proiecte.
Lombul, Rădaia şi Tăietura Turcului ar trebui să se transforme în câţiva ani din dealuri, păşuni şi păduri în gazde pentru minioraşe, populate cu institute de cercetare, sedii de companii, birouri şi locuinţe, alimentate cu energie verde. Cel puţin aşa arată masterplanurile desenate de iniţiatorii lor.
Studiul pentru conceptul orăşelului de la Rădaia a fost realizat în cadrul subproiectul „STP - parteneriat pentru înfiinţarea de parcuri ştiinţifice şi tehnologice în Europa de Est", finanţat ca parte a proiectului SMART+ din Programul European de Cooperare Teritorială INTERREG IV C. Dintre variantele de amplasamente, echipa de proiect a ales să studieze o zonă de 50 ha de la Rădaia (300 ha disponibile), unde a pregătit conceptul unui miniorăşel pentru un teren care e acum păşune comunală, dar recent introdus în intravilanul localităţii. Masterplanul desenat prevede împărţirea terenului în mai multe zone şi funcţiuni: zonă pentru activităţi de producţie şi depozitare, zonă de parc fotovoltaic, zone de cercetare, de activităţi culturale, dar şi spaţii de cazare, locuire, recreere şi birouri. „Va fi important ca acest spaţiu să aibă şi astfel de funcţiuni, fiind departe de oraş. Primăria din Baciu are, prin acest studiu, o bază prin care să controleze dezvoltarea zonei. Acum se introduce apă şi canalizare", a menţionat Anca Virginaş, arhitect responsabil de proiect. Un aspect esenţial în dezvoltarea parcurilor ştiinţifice ţine de utilizarea şi valorificarea resurselor de energie regenerabilă, a mai subliniat aceasta.
Subproiectul STP a beneficiat de un buget de 212.100 de euro şi a fost gândit în condiţiile în care prezenţa parcurilor ştiinţifice este deficitară în zona Europei de