Conducerea companiei hoteliere Aro Palace a înaintat Ministerului Culturii o adresă prin care îi solicită să îşi prezinte intenţia de a apela la dreptul de preemţiune asupra Cetăţii Braşovului, scriu jurnalistii de la Buna ZIua Brasov
În cazul în care Ministerul Culturii nu va apela la acest drept, Cetatea va fi propusă Consiliului Judeţean Braşov, iar dacă nici acest for nu va dori preluarea obiectivului istoric, compania o va propune Consiliului Local Braşov. „Noi ne vom exprima dreptul de preemţiune în anumite condiţii, cum ar fi schimbul de terenuri”, a explicat, ieri, primarul Braşovului, George Scripcaru.
În vară, Mihai Fercală, directorul Societăţii de Investiţii Financiare Transilvania, acţionarul majoritar al companiei Aro Palace, a anunţat că intenţionează să vândă Cetatea Braşovului, deoarece „nu aduce venituri”. Compania evalua atunci Cetatea la aproximativ cinci milioane de euro. Ulterior, au fost angajate două companii care să realizeze un raport de evaluare al Cetăţii, niciunul nefiind făcut public până în prezent.
Cu ani în urmă, a fost făcută şi o evaluare pentru reabilitarea cetăţii, suma estimată în acest sens fiind de 3,5 milioane de euro. Din anul 1981, după finalizarea unui proces de restaurare, obiectivul a devenit restaurant cu specific medieval. După această dată, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată.
În prezent, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Transilvania este acţionar principal al Cetăţii, iar societatea Aro Palace este cea care o administrează şi foloseşte în scop comercial o parte dintre spaţiile monumentului istoric.