După ce s-a discutat despre posibila comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, reacţiile personalităţilor din sfera culturală nu au întârziat să apară.
Pentru filosoful Andrei Pleşu, comasarea celor două muzee ar confirma că în România nu mai există nici măcar reguli minimale. „Mi se pare de necrezut ca o minte normală să producă o asemenea idee. E o probă îngrijorătoare de iresponsabilitate, ignoranţă, tembelism. Dacă aşa ceva se poate întâmpla, sau măcar gândi, înseamnă că nu mai există, în România, bună cuviinţă, reguli minimale, interes real pentru onorabilitatea ţării. Mi se face pur şi simplu frică. Credeam, naiv, că guvernul are alte priorităţi: Sănătatea, Învăţămîntul, Autostrăzile, Investiţiile străine, salariile, pensiile etc. M-am înşelat. Doamna Plumb şi domnul Ponta au insomnii cu privire la Muzeul Ţăranului Român. Le sugerez şi alte isprăvi: să comasăm Camera Deputaţilor cu Senatul, sau Ministerul de Interne cu cel de Externe, că tot România e. Sau poate Agricultura cu Academia, Învăţământul cu Irigraţiile, ş.a.m.d.”, a comentat ironic Andrei Pleşu.
El speră totuşi că noul ministru al Culturii, liberalul Gigel Ştirbu, „să-şi salveze numele refuzând să semneze năzbâtia”. Gabriel Liiceanu: „Românii ratează în mod sistematic continuitatea“ „Muzeul Ţăranului a fost opera a doi oameni luminaţi: a unui ministru al culturii (Andrei Pleşu), care a avut ideea şi a găsit omul potrivit pentru ea; şi a unui artist cu viziune mare (Horia Bernea), care, prin muzeul acesta, a integrat satul românesc în valorile civilizaţiei mediteraneene, aşezând astfel europenitatea noastră pe o tradiţie milenară.
Antropologul Vintilă Mihăilescu crede că decizia de a comasa cele două instituţii ar fi „o gafă politică uriaşă“. „Este un atentat la identitatea naţională. În momentul în care iei o astfel de decizie, dovedeşti mai multe lucruri: în pri