Economia mondială se îndreaptă inevitabil către o nouă criză, din cauza slăbiciunii reglementărilor bancare internaţionale, afirmă fostul premier britanic Gordon Brown, într-un aticol public în New York Times.
Liderii mondiali au fost în defensivă de la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers în 2008 şi "au făcut din coordonarea globală o farsă", a afirmat Brown, ministrul Finanţelor timp de 10 ani şi premier în perioada 2007-2010.
Comentariile sale au fost făcute în timp ce liderii Uniunii Europene discută detaliile uniunii bancare, iar congresmenii americani continuă reforma destinată sectorului financiar, în încercarea de a curăţa sectorul bancar şi a reface încrederea în acesta.
În timpul mandatului său de ministru al Finanţelor, Brown a promis că nu este cale de întoarcere la ciclul de creştere şi scădere economică, dar Marea Britanie a intrat în recesiune.
El a coordonat şi politica dezastruoasă de vânzare a majorităţii rezervelor de aur ale ţării, la preţuri de 256-296 dolari uncia. Între timp cotaţia aurului a urcat la 1.205 dolari uncia.
Brown a arătat că politicienii nu au reuşit să creeze reglementări bancare internaţionale şi au recurs în schimb la acţiuni unilaterale, în interes naţional.
În Statele Unite a fost adoptată o nouă lege destinată sectorului financiar, cunoscută sub numele Dodd-Frank, dar în Europa legislaţia a rămas permisivă, a notat Brown.
"Pe scurt, s-a întâmplat exact ce liderii ar fi vrut să evite, o libertate financiară la nivel mondial, permisă de acţiunile ad hoc, unilaterale. Expedientele politice, incapacitatea gândirii globale şi lipsa curajului de a urmări interesele legitime ne împing în mod inexorabil către o nouă criză", a spus fostul premier.
Brown a dat un avertisment clar şi în privinţa impactului major pe care l-ar avea o criză în China asupra economiei Asiei.