Google Glass are o cameră video şi poate recunoaşte feţele oamenilor, dar compania nu vrea să facă asta. Nu vrea să publice o astfel de aplicaţie şi le interzice şi dezvoltatorilor să facă asta. Totuşi, cineva are una gata de recunoscut oameni şi o va folosi indiferent de ce zice Google.
La Chaos Communications Congress (CCC) din această lună, Stephen Balaban şi startup-ul său Lambda Labs vor prezenta o aplicaţie care recunoaşte feţele oamenilor. Utilizatorii vor putea stoca chipurilor celor pe care îi văd şi aplicaţia le va cataloga. Ţine însă cont şi de alte obiecte, cum ar fi numerele de înmatriculare. Forbes notează că aplicaţia se numeşte FaceRec şi este capabilă chiar să pună pe hartă fiecare utilizator, dat fiind că reţine şi datele de localizare.
Lambda Labs nu se opreşte însă, ci provoacă Google pe propriul teren. Va comercializa dispozitive similare Glass, dar la preţul de 255 de dolari, pe care le numeşte Lambda Hat. Cât priveşte aplicaţia, aceasta nu va fi disponibilă prin magazinul cu aplicaţii, nu va fi acceptată de către Google, iar cei care vor dori să o încerce vor trebui să şi-o instaleze prin metoda sideloading. Asta presupune că vor trebui să aibă cunoştinţe minime de hacking pe Android.
Balaban susţine că a făcut aplicaţia, deoarece se poate dovedi foarte utilă în viitor şi într-o formă sau alta va ajunge să fie folosită. „Pe măsură ce colectezi tot mai multe date în timp, poţi pune chiar întrebări ca: «Cine e persoana cu care am discutat în urmă cu o lună la restaurant?». Dă-i şi geolocalizare şi poţi descoperi toate pozele şi momentele înregistrate în acel loc“, a spus acesta.
Tehnologia asta este foarte utilă, fie că ai Alzheimer şi uiţi numele celor dragi, fie că eşti orb şi te foloseşti de aşa ceva pentru a recunoaşte oameni. E o chestiune importantă.
Stephen Balaban
Cei împotriva recunoaşterii faci