Aproape 300 de cutremure de suprafață s-au produs, începând din 25 septembrie și până la începutul lunii noiembrie, în județul Galați, în satul Izvoarele, 30 dintre acestea având magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme au avut 3,9 grade și s-au produs în 29 și 30 septembrie și în 4 octombrie.
Pe 25 septembrie dimineața s-au înregistrat primele două cutremure cu magnitudini de 3,3 și respectiv 3,4 grade pe scara Richter. Primul s-a produs la ora 3,36 la o adâncime de 7 kilometri, al doilea (la ora 5,50) la 6 kilometri. În seara aceleiași zile a avut loc un al seism, cu magnitudinea de 3,2 grade, la o adâncime de 4 kilometri.
Pe data de 30 septembrie, alta miscare telurica, cu o intensitate de 3,8 grade, s-a produs în localitatea gălățeană. Alt cutremur a avut loc pe 3 octombrie (3,8 grade), un specialist de la Institutul Național de Fizică a Pământului (NFP) urmând să monitorizeze de la fața locului situația.
O zi mai târziu, pe 4 octombrie, MIhai Diaconescu, de la INFP, a declarat că seismele înregistrate în zona Izvoarele sunt de natura tectonica și nu sunt cauzate de exploatări petroliere. Potrivit acestuia, din 23 septembrie în regiune s-au înregistrat 77 de cutremure cu magnitudine peste 2 grade pe scara Richter, pe o falie cu o lungime de 20 de kilometri, dar zona este cunoscută ca având activitate seismică încă din anul 1887. Alte două cutremure au avut loc în aceeași zi, cu magnitudini de 3,8 și 2,5 grade pe scara Richter, iar pe 6 octombrie a mai avut loc încă unul, de 2,8 grade Richter.
''Fenomenele seismice înregistrate în zona Izvoarele au caracter de unicat în lume și nu sunt produse de exploatările petroliere din zonă'', declara, pe 8 octombrie, secretarul de stat Tudor Prisecariu, președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică din cadrul Ministerului Educației și Cercetă