Patru informaticieni romani au conceput un program informatic care poate schimba din temelii felul in care copiii cu probleme locomotorii si pacientii care trec prin operatii dificile se pot recupera. In timp ce pacientii se joaca, programul inregistreaza toate datele de care medicii au nevoie ca sa prescrie tratamente personalizate in functie de problemele fiecaruia.
Inventia lor a fost laudata de presedintele Microsoft in Statele Unite, iar acum spitalele din Marea Britanie au inceput sa o testeze. Investitorii britanici spun ca ideea romanilor poate valora milioane de lire sterline.
La 2 kilometri de centrul orasului Alba Iulia, intr-o dimineata friguroasa de noiembrie, cu pasi marunti, Darius, insotit de mama sa, intra in curtea singurului centru de recuperare kinetoterapeutica pentru copiii cu afectiuni neuromotorii din judet. Cel mai mult ii place procedeul MIRA. Mira nu este numele asistentei medicale, ci al unui soft de recuperare fizica pe care Darius si inca o mana de copii veniti din judetele din jur il testeaza.
Putini stiu ca jocul de care se bucura are sanse sa revolutioneze lumea medicala mondiala. Autorii lui sunt patru tineri romani proaspat absolventi de facultate. Ei au gandit un soft care face exercitiile salvatoare mult mai usoare si placute. Totul a pornit de la o experienta personala.
Cosmin Mihaiu, CEO Mira: „Atunci cand am avut 7 ani mi-am rupt mana si dupa ce am stat 6 saptamani cu ea in ghips mi-a luat inca 6 saptamani sa ma recuperez. Exercitiile erau foarte plictisitoare si chiar dureroase.”
Realizarea lor e importanta, pentru ca pe baza unor indicatori furnizati de soft medicii pot personaliza tratamentul pentru fiecare bolnav in parte. Inventia lor le-a adus un premiu important la New York, unde inclusiv presedintele Micorsoft Steve Balmar s-a aratat impresionat.
Steve Ballmer, presedinte Micros