Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, spune că decizia Guvernului ca plata TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională începând cu 2014, nu va crea efectele dorite, precizând că mediul de afaceri ar fi dorit ca această variantă de TVA să fie obligatorie pentru toată firmele.
“O măsură cerută de la început a fost să lase firmele să opteze. Cu toate acestea s-a creat o diferenţiere, o ruptură, între firmele mari şi cele mici, cele mari şi-au putut deduce TVA, în schimb cele mici nu au reuşit acest lucru. Era bine ca această variantă de TVA să fie obligatorie pentru toate firmele. Probabil că 90% din firme vor opta să nu aplice TVA la încasare. Noi ca reprezentanţi ai mediului de afaceri am fi dorit ca TVA la încasare să fie aplicată pentru toate firmele. Varianta opţională întoarce firmele înainte de măsură, adică să nu mai opteze”, a declarat pentru Curierul Naţional, preşedintele PTIR, Florin Jianu, arătând că nu vor fi obținute efectele dorite.
Guvernul a decis ca plata taxei pe valoarea adăugată la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională începând cu 1 ianuarie 2014.
Ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat că decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului. Sistemul TVA la încasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii livrărilor sau prestărilor efectuate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate să aplice acest sistem sunt cele cu o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 2,25 milioane de lei. Preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu, spune că decizia Guvernului ca plata TVA la încasare pentru firmele cu până la 500.000 de euro să devină opţională