Orice viitoare mămică ştie cât de importante sunt analizele medicale în perioada sarcinii. Îţi venim în întâmpinare cu un „minighid” al testelor pe care trebuie să le faci, pas cu pas, pe tot parcursul sarcinii.
O parte dintre analizele medicale sunt recomandate încă înainte de perioada conceperii, tocmai pentru ca viitoarea mamă să se asigure că nu sunt probleme care să „ameninţe” sarcina. Investigaţiile medicale continuă pe parcursul celor 9 luni, ele fiind recomandate de medic în funcţie de vârsta mamei şi de istoricul ei medical.
Grupa de sânge şi Rh-ul, teste esenţiale
Odată confirmată sarcina, cu ajutorul testului beta-HCG (analiză de sânge ce arată prezenţa hormonului HCG, specific sarcinii), viitoarei mame îi este indicat să facă o hemoleucogramă completă (analiză utilă pentru a diagnostica posibilele anemii, bolile de sânge şi cele infecţioase), dar şi să-şi determine glicemia, grupa de sânge şi Rh-ul, în cazul în care ele nu au fost făcute înainte de sarcină.
„Gravidei îi mai sunt evaluate funcţiile hepatice (TGO şi TGP, enzime la nivelul ficatului) şi cele renale (creatina, ureea şi acidului uric) prin intermediul testelor de sânge. De asemenea, gravidei îi sunt recomandate examenul sumar de urină, testul Papanicolau, dar şi cel bacteriologic. Toate acestea pot detecta eventualele infecţii vaginale, dar şi alte probleme medicale”, explică Carmen Negoescu, medic specialist obstretică ginecologie la Clinica Medlife Titan din Bucureşti.
În primul trimestru de sarcină sunt recomandate şi testele şi pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală: sifilis (teste de sânge VDRL, TPHA sau RBW), HIV şi cel pentru infecţia cu virusurile hepatitice B şi C.
La finalul primului trimestru, mai excat în cea de-a 12 săptămână, gravida trebuie să facă ecografia de morfologie fetală, menită să determine eventualele anomalii