MESAJE DE CRĂCIUN. Pentru români, celebrarea Crăciunului este de neconceput fără urările specifice acestei sărbători majore a lumii creştine. Generice ori personalizate, urările s-au cristalizat în timp, în cultura română, sub forma colindelor - expresie a unei spiritualităţi unice, de o sensibilitate şi un rafinament imagistic inconfundabile. Iar mersul la colindat (sau la urat) a devenit în tradiţia românească o componentă esenţială a obiceiurilor şi datinilor de Crăciun.
Aproape fără excepţie, colidele vestesc bucuria Naşterii Domnului şi se încheie cu urări explicite, de pace, sănătate, belşug şi fericire pentru cei colindaţi: „Rămâi, gazdă, sănătoasă/ C-ai primit colinda noastră/ Şi la anul când venim/ Tot aici să te găsim! ”; „Te lăsăm acum, creştine/ Dar să ne-ntâlnim cu bine/ Şi la anul care vine/ Tot cu pace, tot cu bine!”; „Colindiţa nu-i mai multă/ Să trăiască cine-ascultă/ Sus la ceruri o-nălţăm/ Şi la gazde o-nchinăm/ Să rămâneţi sănătoşi/ Sănătoşi şi bucuroşi/ Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos!”.
MESAJE DE CRĂCIUN. Urările prin SMS
Astăzi, însă, cultura internetului şi a smartphone-ului este pe cale să impună un nou tip de urare – urătura SMS-istă, de „fabricaţie proprie”, ori luată de-a gata de prin diverse site-uri. Cei „de modă veche”, care se mulţumesc doar cu o urare simplă, în registrul tradiţiei, au la îndemână varianta „Crăciun fericit!”, completată eventual cu „sănătate”, „bucurii”, „belşug” etc.
Cine vrea ceva mai „intelectual” apelează la urările din categoria „Fie ca....”: „Fie ca Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului (a Crăciunului să vă dea (aducă, găsească, facă, umple inimile, bucure sufletele etc.)”, formulare la care urătorul SMS-ist poate adăuga orice îi trece prin minte. O altă categorie este cea a „originalităţilor”, în care „steluţe” rimează cu „sărmăluţe”, „divin” cu „vin”, Moşul cu sacul în