- Social - nr. 248 / 19 Decembrie, 2013 In Ordinul nr. 393/2013, emis de presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si publicat in Monitorul Oficial nr. 786, din 16 decembrie a.c., sunt prevazute noi conditii pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei. Astfel, printre noile conditii, se regaseste si faptul ca nu se admite prezenta in compozitia produselor de panificatie a colorantilor, cu exceptia E 150 a-d (zaharuri si melase caramelizate) la painea din malt. Totodata, la comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare anumite elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor, si anume denumirea produselor, denumirea furnizorului, cantitatea neta pe bucata, pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei pe bucata, pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei pe kilogram, si ingredientele cu efecte alergene. Pe de alta parte, produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare elemente precum: denumirea sub care se vinde produsul, lista cuprinzand ingredientele, cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, cantitatea neta, data durabilitatii minimale, conditiile de depozitare sau folosire atunci cand acestea necesita indicatii speciale, denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori al ambalatorului sau al distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana, pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei pe bucata, sau pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei pe kilogram. O alta noutate este si faptul ca, pentru produsele de panificatie neambalate, sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate, dar numai pe durata de valabilitate. (L.P.) - So