Cel mai mare secret al crescătorilor de porcine în sistem industrial: carnea e „dopată” cu medicamente. Sfaturi în premieră despre cum recunoşti regimul alimentar şi cel medicamentos la care a fost supus porcul înainte de tăiere. Toţi marii fermieri se feresc de mortalitate, pentru că au credite mari şi pierderile ar fi uriaşe. Aşa că îndoapă porcii cu antibiotice. Aceasta scade imunitatea oamenilor care consumă carne de porc.
Sărbătorile de iarnă aduc după sine, în mod tradiţional, sacrificarea a zeci de mii de porci. Cum se recunoaşte însă cea mai bună carne de porc, care metode de preparare sunt cele mai indicate şi ce boli pot fi contactate, citiţi în materialul următor.
Slănina să fie albă şi fermă
Porcul „de ţară” este cel mai căutat în această perioadă, preţul pe kilogam ajungând să coste mai mult decât în supermarket. Având nostalgia vremurilor trecute, orăşenii bat comunele în căutarea unor gospodari dispuşi să-şi vândă porcul din coteţ. Animalul este tăiat, pârlit şi tranşat în bătătura ţăranului, dar informaţiile despre modul în care acesta a fost crescut şi îngrijit sunt aproape nule.
Specialiştii susţin că există câteva metode simple pentru depistarea modului de hrănire a porcilor în funcţie de culoare şi de textură. „Slănina albă indică faptul că porcul a fost hrănit cu lactate sau cereale albe. Dacă este hrănit cu cereale, slănina este mai consistentă, mai fermă, se poate tăia uşor în calupuri. Dacă animalul a fost hrănit cu porumb, slănina este un pic gălbuie iar consistenţa ei este mai scăzută”, explică Elena Işan, şefa Laboratorului de Stat al DSVSA Iaşi.
Borhotul în exces dă miros cărnii
Încercarea de „trişare” şi prezentarea unui animal ca fiind hrănit cu cereale în timp ce el a fost de fapt furajat se poate depista tot organoleptic. „În cazul borhotului în exces, mai ales a celui fermentat, apare