Primarul de la Jariştea (Vrancea), Cătălin Toma (foto), a anunţat astăzi că s-a câştigat primul dosar în instanţă, legat de CAS-ul datorat de agricultori. Deşi decizia nu este definitivă, s-a deschis “poarta” celor care s-au lovit în ultimii ani de opacitatea şi incoerenţa guvernanţilor şi a instituţiilor din subordine, legate de taxele şi impozitele invocate în speţele cu CAS.
Viticultorii vrânceni s-au trezit anul acesta, peste noapte, cu debite și penalizări din anii: 2009, 2010, 2011, fără să fi fost înștiințați în vreun fel asupra acestei situații și fără să aibă raporturi contractuale concrete cu CJAS Vrancea. “Lăsând la o parte aspectele de ordin juridic, nedreptatea este una strigătoare la cer și cu efecte deloc de neglijat: încurajarea muncii la negru și creșterea evaziunii fiscale, deoarece pe viitor acești oameni vor evita să mai predea struguri la centrele de colectare autorizate”, susţinea primarul de la Jariştea în august a. c..
Absurdul a mers până acolo încât căruțașul satului, care nu avea niciun butuc de vie, s-a trezit cu sume uriașe de plătit din venituri agricole la CJAS Vrancea, pentru simplul motiv că a predat strugurii la centrul de colectare pe actul de identitate propriu. Numai în comuna Jariștea au fost depuse 105 contestații la deciziile de imputare abuzive ale CJAS Vrancea, toți primind un singur răspuns: NU. Dar oamenii nu s-au oprit aici şi au dat în judecată CJAS-ul. Iar acum, a venit şi prima decizie favorabilă. Iată scrisoarea primită la redacţie din partea primarului de la Jariştea: „Nedreptatea stârnește nemulțumirea oricărui om cu simț civic. Situația viticultorilor vrânceni în raport cu CJAS Vrancea a devenit una critică, determinată de o eroare substanțială de comunicare și o nepăsare totală față de situația unor oameni care, deși nu obțin profit din activitatea pe care o desfășoară, continuă să muncească cu îndârjire