Campania prin care orice familie de români poate lua acasă, de Sărbători, un copil din centrele de plasament, a avut numeroase ecouri.
Efectul sperat: creșterea ratei adopțiilor
Inițiatorii campaniei speră ca, prin această metodă, familiile care iau copiii acasă se vor atașa de aceștia și vor decide să-i adopte legal. Unii psihologi cred că experiența ar putea fi benefică inclusiv pentru copii. “Experiența copiilor din centrele de plasament este una tristă, frustrantă și plină de neîmpliniri emoționale și materiale, zi de zi, în majoritatea zilelor de pe parcursul unui an. Modelul unor sărbători petrecute alături de oameni afectuoşi, darnici, atenţi şi preocupaţi de soarta lor, şi măcar pentru câteva zile, le oferă un reper sănătos, la care pot spera şi visa pentru viitorul lor”, spune psihologul clinician Aniela Sârbu.
Cel puţin una dintre familiile care au intrat în campanie şi-au exprimat deja dorinţa de a adopta copilul.
Depinde de copil
Copiii din centrele de plasament care îşi petrec Sărbătorile în familii normale pot resimţi experienţa fie care pe una negativă, fie ca pe una pozitivă, spun psihologii. Depinde foarte mult de trecutul lor de afectiv şi de firea fiecăruia în parte. “În funcţie de trăsăturile lor de personalitate, de experienţele personale şi de contextul în care ajung, copiii vor aprecia ca plăcută, mulţumitoare sau nu, o asemenea experienţă. Unii se vor bucura că au trăit câteva zile în acest fel, alţii se vor simţi frustraţi, considerând că au fost insuficiente aceste momente, alţii pot considera neplăcute zilele acestea. De obicei, ca urmare a frustrărilor obişnuite, aceşti copii se bucură mai mult decât ar face-o alţi copii”, mai spune psihologul Aniela Sârbu.
Pe de altă parte, faptul că, după câteva zile, ei se întorc de unde au plecat poate fi devastator pentru copii. “Este cu două tăişuri. Poate fi