ANSVA a retras de la comercializare, în ultima săptămână, în controale premergătoare sărbătorilor, peste 500 kg de produse alimentare, în special carne, care ar fi pus în pericol siguranţa consumatorilor.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitari veterinari intensifică verificările, la nivel naţional, în unităţile de procesare, depozitare şi comercializare de produse alimentare, în pieţe agroalimentare, dar şi în târguri de animale, transmite Mediafax.
Conform datelor centralizate, în perioada 15 - 20 decembrie, au fost verificate 1.300 de obiective, din care : 103 carmangerii, 160 de măcelării, 500 de magazine alimentare, 74 de depozite de produse alimentare, 147 de supermarket-uri, 132 de restaurante, 51 de laboratoare de patiserie-cofetărie, 26 de unităţi fast-food, 9 pizzerii, 13 unităţi de procesare a laptelui, 14 unităţi de porcesare a cărnii, patru unităţi de panificaţie, şase centre de ambalare ouă, opt abatoare, 44 de târguri de animale şi au avut loc şi nouă acţiuni de control în trafic.
Ca urmare a neregulilor descoperite, a fost suspendată activitatea a şase unităţi, până la remedierea deficienţelor, şi au fost aplicate 160 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 175.782 de lei.
Totodată, au fost retrase de la comercializare peste 500 kg de produse, care, din cauza nerespectării condiţiilor de depozitare, manipulare şi comercializare, ar fi pus în pericol sănătatea cetăţenilor.
Printre deficienţele constate şi sancţionate se numără: comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea necorespunzătoare a ustensilelor şi a veselei în blocul alimentar, etichetarea şi ambalarea necorespunzatoare a produselor alimentare, lipsa documentelor care să ate