La nici 24 de ore după ce a anunţat probabila amnistiere a fostului magnat al petrolului din Rusia, preşedintele Vladimir Putin a semnat vineri dimineaţă decretul de graţiere. La puţin timp după aceea, Hodorkovski, fost patron al gigantului Iukos, părăsea după zece ani de închisoare penitenciarul în care se afla închis nu departe de cercul polar.
La puţin timp după aceea, Hodorkovski, fost patron al gigantului Iukos, părăsea după zece ani de închisoare penitenciarul în care se afla închis nu departe de cercul polar. Acum câteva ore el a şi aterizat pe aeroportul din Berlin. Oficial, fostul miliardar şi oponent al lui Putin se află în capitala germană ca să se ocupe de mama sa, tratată de cancer la Berlin. Parisul a declarat că această eliberare este "o veste foarte bună".
Multe întrebări şi ipoteze se avansează mai peste tot pentru a încerca să se desluşească misterul în jurul acestei eliberări neaşteptate.
Vasile Damian se încumetă si el să explice contextul în care a fost eliberat Mihail Hodorkovski:
Anuntul senzaţional al gratierii lui Mihail Hodorkovski - ştirea deceniului pentru unii comentatori - a surprins pe toată lumea, începând cu anturajul şi avocaţii celui care a fost o vreme cel mai bogat om din Rusia. Vladimir Putin, cel pe care Hodorkovski nu ezita să-l critice în trecut, şi-a explicat gestul încă de la conferinţa de presă de joi. În opinia sa, fostul oligarhul eliberabil oricum anul viitor în vară, a acceptat să-i scrie o cerere de graţiere, lucru ce echivalează cu recunoaştere faptelor care i se imputau.
Până acum Hodorkovski refuzase orice demers în acest sens, considerându-se doar ca un prizonier politic al lui Putin. Presa moscovită spune însă că Hodorkovski ar fi acceptat să scrie totusi respectiva cerere după ce a primit vizita în puscărie a membrilor servicilor secrete. Astfel i s-a strecurat prizonierului