Primăria Carei şi-a prezentat ieri, într-un cadru festiv la Castelul Karolyi, bilanţul pentru acest an. Concret, la nivelul Careiului au fost efectuate lucrări cu finanţare europeană şi finanţare din bugetul local în valoare de peste cinci milioane de euro, care au schimbat definitiv faţa municipiului. Mai mult, în ultimii cinci ani, la Carei au fost realizate investiţii în valoare de peste 20 de milioane de euro. Primarul Kovacs Eugen s-a arătat mulţumit de nivelul investiţiilor, declarând că în anii care vor urma se va încerca finalizarea lucrărilor începute în acest an şi deschiderea altor şantiere de lucru, prin care să se transforme Careiul într-un oraş cu adevărat european.
Castelul Karolyi, una din bijuteriile din nord-vest
Castelul Károlyi, unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, a fost reabilitat printr-un program finanţat de Uniunea Europeană, Axa prioritară 5, dezvoltare durabilă şi promovare a turismului, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 5 milioane de euro. Castelul Károlyi din Carei şi-a deschis porţile pentru turişti în luna mai 2012, în primul an înregistrând 35.000 de vizitatori, iar în 2013 peste 40.000 de vizitatori. Expoziţiile permanente ale Muzeului Judeţean sunt principalele atracţii ale Castelului reabilitat, dar pe tot parcursul anului acestea sunt completate de expoziţii temporare, unele fiind deschise publicului larg chiar pentru câteva luni, un exemplu în acest sens fiind expoziţia de arme a Muzeului Brukental.
Doar în acest an, la Castelul Károlyi au avut loc, în organizarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei şi a Centrului de Promovare a Turismului Cultural Grof Károlyi, un număr de 116 evenimente cultural-artistice, dintre care: 27 de vernisaje de expoziţii (de pictură, grafică, fotografie şi sculptură); 6 lansări de carte, 12 simpozioane, 6 concursuri interşcolare, 53 concerte d