O variaţie genetică ce creşte cu 38% riscul bărbaţilor de a face infarct a fost descoperită de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Duke din North Carolina.
Gena defectuoasă, descoperită la un bărbat din opt, creşte cu 38% riscul de infarct pentru bărbaţii cu afecţiuni cardiace, precum şi riscul de a muri în şase ani de la dezvoltarea unei astfel de maladii, informează dailymail.co.uk.
Un număr redus de femei - între 2 şi 3% - prezintă, de asemenea, această genă defectuoasă.
În viitor, prezenţa genei ar putea fi detectată la bărbaţii cu afecţiuni cardiace, cu ajutorul unor teste, aceştia putând primi tratamentul adecvat.
Redford Williams, profesor la universitatea americană, a demonstrat că oamenii purtători ai acestei gene produc de două ori mai mult cortizol - denumit şi hormonul stresului - când sunt expuşi unei presiuni psihologice.
Profesorul american a urmărit timp de şase ani mii de pacienţi cu afecţiuni cardiace, descoperind că subiecţii cu sensibilitate crescută la stres, din cauza mutaţiei genetice, aveau un risc mai crescut de infarct, precum şi un risc mai mare de deces - prezenţa genei fiind la fel de dăunătoare ca fumatul şi obezitatea.
Deşi, până acum, au mai fost descoperite gene responsabile pentru producerea infarctului, Redford Williams consideră că noua genă este diferită prin faptul că sporeşte riscul acestei boli. În plus, vestea bună este că efectele acestei mutaţii pot fi combătute.
Dacă descoperirea va fi confirmată de cercetări ulterioare, pacienţii cu boli de inimă vor putea primi medicamente care să încetinească producerea cortizolului, conform studiului publicat în revista PLoS ONE.
"Partea surprinzătoare este că această trăsătură genetică apare într-o proporţie semnificativă la oamenii cu boli de inimă. Dacă vom putea (...) efectua noi cercetări, vom reuşi să micşorăm produ