Preţul aurului a închis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni, transmite Bloomberg.
Cotaţiile futures la aur au scăzut joi cu 3,4% şi au închis la cel mai redus nivel din august 2010.
Vineri, preţul aurului a revenit în urcare uşoară pe piaţa spot, recuperând 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. Joi, aurul a închis în scădere cu 2,5% pe piaţa spot.
Analiştii Goldman Sachs consideră că declinul aurului nu a luat sfârşit, iar metalul preţios va înregistra cea mai abruptă scădere anuală din ultimii 32 de ani.
Banca americană estimeză că aurul va coborî anul viitor la 1.050 dolari pe uncie.
Aurul traversează primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzând din încrederea în capacitatea metalului preţios de a-şi conserva valoarea pe termen lung.
Rezerva Federală a SUA a anunţat miercuri seară că va reduce începând din luna ianuarie achiziţiile de obligaţiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe lună, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au închis miercuri la maxime istorice.
Fondurile de investiţii în aur au pierdut în acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.
Preţul aurului a crescut cu 70% în perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe măsură ce activele Rezervei Federale au crescut de la sub 1.000 miliarde de dolari la peste 3.000 de miliarde, odată cu programele de relaxare cantitativă adoptate pentru a sprijini creşterea economică.
Aurul a atins un record istoric în septembrie 2011, de 1.923,7 dolari pe uncie, după care a pierdut aproape 40% din valoare.
Preţul aurului a închis joi la cel mai redus nivel d