O operaţiune masivă împotriva corupţiei este expresia unui conflict de culise tot mai acut între premierul turc conservator şi un infl uent imam aflat în exil. Sursa: REUTERS
Guvernul turc a destituit ieri 14 comandanţi de poliţie, ridicând numărul total al ofiţerilor demişi în ultimele zile la peste 30, în ceea ce răzbate în spaţiul public drept o luptă crâncenă pentru putere la Ankara. Replica executivului condus de Recep Tayyip Erdogan vine la scurt timp după cea mai mare operaţiune anti-corupţie de când acesta a venit la putere în 2002 şi care a vizat oficiali şi oameni de afaceri apropiaţi şefului guvernului.
În cursul de nopţii de joi spre vineri, opt suspecţi au fost puşi sub acuzare de către procuratura din Istanbul. Aceste inculpări sunt primele pronunţate de la reţinerea, marţi, a cincizeci de persoane, între care şi fiii a trei miniştri din cabinetul Erdogan, cel al Economiei, de Internelor şi al Mediului, directorul general al băncii publice Halk Bankasi, oameni de afaceri şi deputaţi ai partidului de guvernământ. Toţi sunt acuzaţi de fapte de corupţie şi fraude în dosare legate de contracte cu statul.
Sfori trase din exterior
Premierul turc a denunţat însă campania anti-corpuţie drept "o operaţiune murdară" îndreptată împotriva guvernului său conservator. Fără a identifica un anume rival, Erdogan a dat de înţeles că forţe din exterior uneltesc împotriva ţării. Presa turcă a pus imediat operaţiunea anti-corupţie în contextul rivalităţii dintre Erdogan şi confreria musulmană Gulen, care poartă numele unui influent cleric sunit, refugiat în SUA.
Alianţă ruptă
Gulen, care promovează o agendă islamică moderată şi controlează numeroase afaceri şi instituţii media în Turcia, este un fost aliat al lui Erdogan, ambii unindu-şi eforturile împotriva elitei seculare. Relaţiile dintre cei doi s-au răcit însă în ultima perioadă şi, pe