Uniunea Barourilor (UNBR), organismul care reglementează activitatea avocaţilor din România, a modificat oficial statutul profesiei şi le interzice avocaţilor să publice informaţii financiare proprii, nume de clienţi, chiar şi în situaţia în care aceştia şi-au dat acordul, precum şi orice fel de altă reuşită profesională, inclusiv proiecte derulate cu succes. Restricţiile acoperă aproape în întregime gama de informaţii care ar fi de interes pentru publicul ţintă al pieţei avocaturii.
O hotărâre (Nr. 852 din 14 decembrie) publicată astăzi de UNBR oficializează noile prevederi ale statutului, publicate anterior ca propuneri.
Astfel, textul noului statut precizează că indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, sunt interzise:
- menţiunile autolaudative sau comparative;
- nominalizarea clienţilor din portofoliu sau indicarea litigiilor în care forma de exercitare a profesiei a fost sau este implicată;
- informaţiile privind realizările de ordin financiar, cifra de afaceri sau succesele profesionale;
- furnizarea de informaţii în vederea includerii în clasamente întocmite pe criterii financiare;
- menţiunile referitoare la valoarea serviciilor oferite de avocat, la gratuităţi sau la modalitatea de plată şi care constituie politici de dumping;
- orice afirmatii contrare demnităţii persoanelor, profesiei sau justiţiei;
- orice forme de publicitate realizate de către terţi.
”Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege şi de prezentul statut privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat prin fapte săvârşite în nume propriu sau în numele şi pentru forma de exercitare a profesiei din care avocatul face parte constituie abatere disciplinară gravă”, se scrie în statut. Sancţiunile pentru abateri disciplinare grave pot lua forma de avertisment sau chiar excluderea din profesie.
Schimb