Dr. CRISTINA RĂDUŢĂ, - medic specialist Medicină de familie, cu competenţe în Apifitoterapie, Ayurveda şi Acupunctură -
"În noi există resursele de care avem nevoie pentru a umple orice gol sufletesc"
Nicio altă sărbătoare de peste an nu exacerbează aşa de puternic precum Crăciunul două stări sufleteşti diferite: bucuria şi însingurarea. Bucuria trăirii lui colective, în familie şi cu prietenii, şi tristeţea copleşitoare a prăznuirii lui în singurătatea, adesea săracă, a unei odăi. Dar pe lângă singurătatea impusă de viaţă, există şi singurătatea impusă de lumea în care trăim, neputinţa comunicării şi a împărtăşirii emoţiei. Oamenii puternici rezistă un timp. Cei slabi cedează. Dar şi unii, şi alţii au nevoie, în cele din urmă, de un sprijin calificat. Mai puţin cunoscută, terapia cu remedii florale reprezintă, adeseori, o soluţie ideală.
Medicamentul din roua florilor
- D-nă dr. Răduţă, sunteţi un psiholog cu experienţă şi aţi întâlnit în cariera dvs. mulţi oameni care s-au plâns de singurătate. Un sentiment normal, în mare măsură, a devenit flagel social. De ce?
- Statisticile arată că singurătatea este un fenomen care, în mod alarmant, ia amploare. La aceasta contribuie factorii sociali, dependenţa de internet, accentul pus din ce în ce mai mult pe profesie etc. Cei mai predispuşi la singurătate sunt, în funcţie de vârstă - adolescenţii şi bătrânii, în funcţie de sex - femeile, iar în funcţie de statutul social - persoanele necăsătorite. Sentimentul acut de singurătate poate fi pus pe seama mai multor factori: o relaţie dificilă cu părinţii în copilărie, dificultăţile de adaptare la mediu, pierderea unor persoane dragi, boala, bătrâneţea, pierderea locului de muncă, dar şi egoismul acut al dorinţei de realizare materială. Dincolo de toate acestea, rămâne însă un adevăr pe care înc