Un medicament administrat cobailor a dus la întinerirea muşchilor acestora cu 40 de ani - în sistemul de calculare a vârstei umane -, însă nu a condus la o creştere a forţei musculare a animalelor, arată testele unor cercetători americani.
Acest proces de inversare a îmbătrânirii, reuşit pe cobai, este considerat "o descoperire extraordinară", deoarece, până acum, acest mecanism era considerat a fi ireversibil, conform bbc.co.uk.
Echipa de cercetători a Şcolii medicale de la Harvard şi-a concentrat eforturile asupra unei substanţe chimice, denumite NAD, prezentă în celulele organismului şi care se distruge odată cu înaintarea în vârstă.
Acest proces de distrugere afectează funcţionarea mitocondriilor, "uzinele electrice ale celulelor", ceea ce duce la îmbătrânire.
În cadrul experimentului, cercetătorii americani au administrat cobailor o substanţă chimică pe care aceştia o metabolizau în mod natural în NAD.
După o săptămână de administrare pe cobaii de doi ani, muşchii acestora s-au transformat în cei ai unui cobai de şase luni, în termeni de funcţionare a mitocondriilor, de uzare a musculaturii, de inflamare şi rezistenţă la insulină.
"Suntem convinşi că este o descoperire extrem de importantă", a afirmat Ana Gomes, de la departamentul de genetică al Şcolii medicale de la Harvard, adăugând că forţa musculară ar putea fi recuperată după un tratament mai îndelungat.
Cu toate acestea, tratamentul nu este un panaceu contra îmbătrânirii, dat fiind că scurtarea telomerilor şi deteriorarea ADN-ului nu pot fi inversate.
"Îmbătrânirea este multifactorială, trebuie să remediem mai multe componente, prin urmare, este greu să ţintim întregul proces", a precizat Ana Gomes.
Echipa de cercetare şi-a propus să înceapă testele clinice în 2015, pentru descoperirea unei terapii care poate fi utilizată pe oameni, deşi perspecti