"Moscova are doua instrumente majore pentru a controla miscarile politice ale Chisinaului. Una este parghia transnistreana, a doua migratia din Rusia. Niciuna dintre ele nu a fost in realitate folosita pana acum!", avertizeaza prof. Dan Dungaciu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane descifreaza mesajele transmise de presedintele Vladimir Putin in discursul despre starea natiunii tinut in fata Parlamentului rus.
Ca in fiecare an in decembrie, presedintele Putin s-a adresat Dumei in discursul sau asupra natiunii. Ce impresie v-a facut?
E un discurs care, structural si tematic, este in ton cu cele anterioare. Dar in 2013 avem de-a face cu un discurs incomparabil mai triumfalist decat cel din 2012. Succesele Rusiei sunt mult mai accentuate, se simte un Putin relaxat, mai stapan pe sine, mai convins de importanta Rusiei pe plan mondial.
In prima parte, cea dedicata explicit problematicii interne, ne dezvaluie un presedinte in chip de "tatuc al natiunii", care este "in tot si in toate: e-n cele ce sunt", vorba poeziei. Putin avertizeaza, de pilda, despre adaptarea la "tehnologiile de inginerie genetica si a genomului uman", vorbeste chiar si despre ce forme trebuie sa capete examinarile elevilor din licee, scris sau oral, si cum trebuie acestea sa fie luate in considerare la examenele din universitati, atentioneaza si asupra modului defectuos in care se dau licentele in constructii etc...
Totul pe un fundal occidental: pune accentul, din toata Constitutia, pe cel de-al doilea capitol, dedicat - cum altfel? - pentru "drepturile si libertatile omului si ale cetateanului".
Mai mult, cere explicit "dezbateri publice", implicarea "societatii civile si a ONG-urilor" in orice decizii strategice ale guvernului.
C