Ştiu că am descifrat destul de multe dileme în acest an, dar parcă era prea puţin dacă nu încercam să răspund şi la cea mai importantă întrebare din această perioadă. „Există Moş Crăciun?” este problema care ne macină şi pe care am încercat s-o lămuresc cu ajutorul unor cetăţeni din oraşul Mizil şi din comuna Iordăcheanu.
Moş Crăciun e tipul ăla cu barbă, destul de gras, care se plimbă cu sania şi împarte cadouri. Cel puţin aşa l-am văzut noi prin filme. Tot dintr-o documentare vagă aflăm că pleacă din Laponia şi merge prin toată lumea. Culmea e că ajunge şi prin România şi reuşeşte să-şi facă treaba şi aici, dar asta pentru că legenda spune că moşul zboară tras de reni. Dacă trebuia să meargă pe autostrăzi e clar că foarte puţini copii ar fi primit cadouri. Şi, totuşi, moşul există sau este o invenţie a guvernului din umbră, condus de masoni?
Îi manipulează pe copii
Drăguţă, o mamaie slăbuţă, care venea de la piaţă, a încercat să-mi dea o părere de ajutor: „Mamă, Moş Crăciun există. E exact ca Domnul nostru, Iisus. Nu-l vedem, dar ştim că se află pe undeva şi ne veghează. Aşa e şi cu moşu’ ăsta. Îl ştiu din Biblie, pentru că el i-a făcut primele cadouri lui Iisus, atunci când acesta s-a născut în iesle”.
Am schimbat un pic categoria de vârstă şi m-am consultat cu o domnişoară uşor grăbită, dar care s-a oprit totuşi să mă lămurească: „Moş Crăciun este un personaj fictiv, care a apărut prima dată în filme şi în cărţi. E scos în faţă ca să se încerce manipularea copiilor, pentru ca aceştia să fie cuminţi şi ascultători. E un fel de Dumnezeu al copiilor. Normal că nu există!”. „Aoleu, ce proastă eşti”, a intervenit un domn roşu la faţă, care a auzit explicaţia fetei. Domnişoara a scăpat cu fuga, dar eu n-am avut nicio şansă. A trebuit să-i ascult varianta: „Tineretul din ziua de azi s-a prostit de tot. Moş Crăciun apare pentru prima dată în Vech