In topul alcatuit de revista The Economist, pe baza datelor Eurostat, OCDE, Bancii Mondiale si a Biroului pentru Statistica Muncii, Romania se afla pe ultimul loc, fiind precedata de Mexic, unde unei persoane i-ar lua peste 300 de ani sa devina milionara, la cursurile de schimb ale pietii, si 200 de ani raportat la paritatea puterii de cumparare.
Evident, pe primul loc in acest clasament se afla Statele Unite ale Americii, unde un american cu un venit mediu pe gospodarie inainte de taxe, in cazul in care l-ar economisi pe tot, ar ajunge milionar in 25 de ani.
Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, a devenit in 2012 cel mai bogat roman, prezent in topul Forbes 500 miliardari cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde euro, in crestere cu 100 milioane euro fata de editia precedenta.
Locul doi este ocupat, ca si in editia precedenta, de omul de afaceri de origine romana, stabilit la Londra, Frank Timis, care controleaza afacerea African Minerals, cu operatiuni in Africa. Totusi, averea lui Timis a scazut fata de editia anterioara cu 300-350 milioane de euro si a ajuns la 900-950 milioane de euro.
Averile cumulate ale miliardarilor din Topul Forbes se ridica la 21,5 miliarde de euro in 2012, in scadere puternica fata de 2011, cand averile totalizau 35 miliarde de euro
Citeste si:Cel mai bine platiti sefi din SUAMuncitor in Romania vs. salariat peste hotare. In cati ani isi poate lua fiecare o casaRomanii au cunostinte financiare reduse
Potrivit unui studiu al firmei de cercetare Wealth-X, numarul superbogatilor din Romania, cu o avere de peste 30 milioane dolari, s-a mentinut constant in intervalul august 2011-iulie 2012, la 125, insa valoarea averilor cumulate a coborat cu 8,4%, de la 15 miliarde dolari la 14 miliarde dolari.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia se situeaza cel mai sus in top, pe 13, cu